Henkilöstön rekrytointi voi joskus vaatia hieman kekseliäisyyttä. Varsinkin jos vapailta markkinoilta ei tunnu löytyvän juuri avoinna olevaan positioon sopivia ammattilaisia. Ratkaisun voi kuitenkin tarjota hybridimalli, joka yhdistää sekä hiljaisen suorahaun että julkisen ja avoimen haun.

Hiljainen suorahaku

Hiljainen haku eli suorahaku on jo suhteellisen yleisesti käytetty keino ylimmän johdon sekä tiettyjen asiantuntijatehtävien rekrytoinnissa. Kuitenkin se on yhä huonommin tunnettu menetelmä kuin julkinen ja perinteinen henkilöstön rekrytointiprosessi. Hiljaisessa haussa siis valjastetaan apuun rekrypalvelu, joka pystyy taustatutkimusten, erilaisten verkostojen ja työkalujen sekä suoran kontaktoinnin avulla etsimään potentiaalisia työntekijöitä.

Hiljainen haku ei kuitenkaan sovellu pelkästään ylimmän johdon rekrytointiin, vaan sitä voidaan soveltaa mihin tahansa positioon, jossa potentiaaliset hakijat tuntuvat olevan kiven alla. Tällöin kun voidaan aktivoida myös ns. passiivisia työnhakijoita. Yleensä kun markkinoilta löytyy ainoastaan aktiivisia eli itse työtä hakevia työnhakijoita, mutta tällöin suuri potentiaali jää käyttämättä. Tutkimusten mukaan kun useimmat työnhakijat ovat passiivisia eli he ovat jo jollakin toisella yrityksellä töissä, mutta jos heille tarjottaisiin parempaa tilaisuutta, ottaisivat he sen vastaan ilomielen.

Näin ollen juuri nämä passiiviset hakijat tulee rekry-ammattilaisen löytää, jotta heidät voidaan saavuttaa. Tämänkaltaiset hakijat kun eivät itse käy aktiivisesti katsomassa avoinna olevia työpaikkoja rekrysivustoilta ja heillä on muutenkin suurempi kynnys kontaktoida vastaan tulleita työpaikkoja omasta aloitteesta. Yleensä heihin siis tehoaa parhaiten, ammattiylpeyttäkin hivelevä suora yhteydenotto, jonka headhunting suorahaulla saadaan aikaan.

Henkilöstön rekrytointi voidaan toteuttaa tehokkaasti uuden hybridimallin avulla.

Perinteinen rekrytointiprosessi

Perinteinen julkinen haku taas koostuu lähes kaikille tutuista rekrytoinnin keinoista. Näihin lukeutuu esimerkiksi julkinen ilmoittelu rekrytointisivustoilla, rekry-ilmoitusten mainostaminen sekä alan julkaisuihin ilmoittelu. Lisäksi perinteisten toimenpiteiden rinnalle voidaan nykypäivänä tuoda myös uusia jakelukanavia, kuten sosiaalisen median mainontaa, natiivimainontaa, Google-näkyvyyttä tai vaikkapa suuri rekry-kampanja, joka postataan valtakunnan isoimpiin lehtiin.

Aina työnhausta ei voi tehdä julkista

Henkilöstön rekrytointi voidaan siis toteuttaa parhaiten yhdistämällä sekä perinteiset julkiset kuin myös hiljaisen haun suorat kontaktoinnit ja perusteelliset taustatutkimukset. Kuitenkaan aina hybridimallin toteutus ei ole mahdollinen, varsinkin jos haku kohdistuu hyvin tarkasti rajattuun ja pieneen ammattikuntaan, jossa useimmat alalla työskentelevät ovat jo muilla yrityksillä töissä. Ikävää kilpailutilannetta voidaan tällöin välttää tekemällä haku suoraan muilta piilossa.

Toinen yleinen syy miksei avointa ilmoittelua voida prosessissa käyttää, on strategiset tavoitteet, joita tukeakseen hakua ei haluta julkistaa. Tämä pätee usein varsinkin johtotason rekrytointiin, jossa strategiset tavoitteet sulkevat pois avoimen haun mahdollisuuden. Tällöin suorahakua käyttämällä myös julkinen kilpailu jää pois kuvioista, mikä tarjoaa omalta osaltaan jo suurta etua.

Pyydä ammattilaista avuksi

Jos sinua kiinnostaa kuitenkin kuulla lisää rekrytoinnin erilaisista keinoista tai edessä on suuri haaste uuden työtekijän löytämiseksi, ota rohkeasti yhteyttä rekrytoinnin ammattilaisiin. He pystyvät ratkomaan ongelmasi ja löytämään aina parhaan tekijän. Samalla saat takuun, jonka avulla epäonnistunut rekrytointi voidaan maksutta uusia, jos tekijä ei syystä tai toisesta soveltunutkaan uuteen työhön.

Eikä rekryfirman palkkio ole kovin suuri, kun kustannukset jakaa pidemmälle tähtäimelle. Samalla myös säästät oman työaikasi asiakastöille, etkä joudu kuluttamaan useita päiviä niin hakuilmoitusten, niiden jakelun, kotaktointien, haastattelujen sekä muiden käytännönjärjestelyiden tekemiseen. Nämä kaikki kun ammattilainen hoitaa sinun puolestasi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *